LAKERDA Torik
7kg. Torik aldık ve 2-3 parmak kalınlığında takozlar halinde
kestik. Bu takozlar buzlu suya yatırılarak 1 saat boyunca
soğuk suda tutulur. Buradaki amacımız buzlu su yardımıyla
balığın içindeki kanı dondurup, dışarı atmaktır. Soğuk suda
kanı dondurduktan sonra elimize ince bir dal veya tığ alırız ve
balığımızın iliğinde donmuş olan kan pıhtılarını temizleriz. İliğin
içinde donmuş olan kan, çok kolay temizlenir. Böylece balığın
kokuşmasını önlemiş oluruz.
İliklerini temizlemiş olduğumuz takozları içi “kalın tuzla” kaplı
bir kaba alırız. Kabın içindeki takozları bol kalın tuzun üzerine
yatırırız. Tuza yatırdığımız takozların üzerine de bolca kalın
tuz dökeriz. Böylece balığımız tuzun içine hapsolur. Komple
tuzla kaplanan balığımızı koyduğumuz kabın kapağını da
kapatırız ve bu işlemden sonra balığımızı fermente olabilmesi
için buzdolabında değil de güneş görmeyen serin bir ortamda
tutarız. 7 gün boyunca her sabah balığın saldığı su süzülür.
Eğer suyun süzüldüğü kısımlarda kalın tuz azaldıysa kenarlarına
tekrar tuz takviyesi yapılır. Her sabah aynı işlem yapılır ve
balığı koyduğumuz kabın kapağı kapatılarak tekrar aynı
serin ve güneş görmeyen yere geri bırakılır. 7 günün sonunda
lakerdamız hazırdır.
Lakerda üzerine zeytinyağı ve limon koyularak servis edilir.
İsterseniz üzerine dereotu da serpebilirsiniz.
- https://www.facebook.com/TariflerYemek/ - afiyet olsun
Comments
Post a Comment